neděle 30. září 2012

Pyré - základ pro (téměř) vše ostatní

Tykvové pyré je jednou ze základních úprav tykví, ze které posléze vychází řada dalších receptů. Kromě toho se však jedná i o velice chutnou přílohu či oblohu. Jak na něj?

Na tykvové pyré je ideální používat škrobovitější odrůdy, tedy ty sušší. V tomto receptu je použito oranžové hokkaido.


Tykev rozkrojte napůl, zbavte semen a nakrájejte na cca 1 cm úzké proužky.


Proužky dejte na plech a na 150 °C pečte, dokud nejsou měkké (asi hodinu). Touto dobou to už v bytě začíná slibně vonět. :-)


Jakmile jsou tykvové proužky upečené, nechte trochu vychladnout a posléze oddělte dužninu od slupky. V misce rozmíchejte a podáváte-li, dochuťte solí, pepřem a dalším kořením dle fantazie.

Hotové tykvové pyré je tuhé a má vynikající jemně nasládlou chuť. Jako výchozí surovinu pro mnoho dalších pokrmů je možno jej zamrazit.


Žádné komentáře:

Okomentovat