pátek 28. září 2012

Dýňová polévka

Dýňová polévka je asi nejjednodušší a nejoblíbenější jídlo, jaké lze z dýně připravit. Je tak snadná a vynikající, že je ji možno různě alternovat dle vlastní fatazie a chuti. A protože existuje tolik dobrých variant, pojmu i já tento recept hodně zeširoka. :-)

Ingredience:
1 středně velká málo vodnatá dýně (hokkaido, buttercup, ironcup...)
2 střední cibule
různá zelenina, dle vaší chuti
smetana - sladká nebo kyselá, podle vaší chuti
sůl, pepř
+ možno různé další koření


Jako první rozkrojte dýni a zbavte ji semen. Jak vidíte na fotce, použila jsem oranžové hokkaido. Na polévku je vynikající, protože je dostatečně suché, ale také protože má oranžovou slupku, díky které bude mít polévka pěknou oranžovožlutou barvu. Slupka se totiž u mnohých dýní neloupe. Můžete použít i dýně se zelenou slupkou (např. zelená hokkaida, buttercup bonbon, ironcup, atp.), ale výsledná polévka bude mít barvu značně méně vábnou. :-)

Dýni nakrájíme na měsíčky a pak ještě dál rozkrájíme. Pokrájíme i další zeleninu. V této polévce je obsažen jeden celý střední květák, 4 menší cibule a 1 mrkev. Můžete však přidat např. i klasickou polévkovou čtyřkombinaci cibule - mrkev - petržel - celer, či cokoliv dalšího. Třeba i rajčata. A v případě vybraných zásob postačí i jen cibule (ta by mimochodem neměla chybět). Prostě fantazii se meze nekladou, zkoušejte a experimentujte!

V dostatečně velkém hrnci (pro naši čtyřčlennou rodinu používám 5l a vždy ještě i trochu zbyde na potom - pozor, tato polévka je hodně sytá) nechte rozehřát olej a na něm osmahněte cibuli dozlatova, posléze přidejte ostatní zeleninu včetně dýně a nechte je chytnout barvu.

Málo vodnaté tykve dokáží při krájení docela potrápit zápěstí,
a proto se netrapte krájením na příliš malé kousky. Stejně se rychle rozvaří.

Zalejte vodou tak, aby byla zelenina akorát ponořená, osolte a nechte povařit. Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte tyčovým mixérem na jemnou krémovitou hmotu.

Už před rozmixováním polévka začíná lákat typickou barvou
Již rozmixovaný krém s kari a smetanou přes rozmícháním

 Přidejte koření a smetanu dle chuti, zamíchejte a servírujte s ještě trochou zakysané smetany a ozdobou. Třeba petrželí či divokým rajčetem. :-)



K dýňové polévce se výborně hodí indické koření. Ideální je zvolenou másalu (směs koření) osmažit jako první na oleji a až posléze přidat zeleninu. Tento tradiční indický postup zvýrazňuje chuť koření. Jako první přidejte koření vcelku, po cca 50 vteřinách také mletá koření, která smažte již jen několik vteřin. Důležité je, aby se koření nespálilo, ale oblaků ostře kořeněného kouře se nelekejte. :-)

Upřímně řečeno, často však dělám tuto polévku jen se solí, protože je i tak vynikající. Samozřejmě můžete přidat též zeleninový vývar či jiná ochucovadla. Vše záleží na tom, co máte rádi a vyzkoušíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat