Tak za prvé, vážení přátelé, pěstuje se skoro sama. Tykve sice potřebují dostatečnou výživu a na chudé půdě mnoho plodů nevytvoří, jinak jsou ale značně odolné proti škůdcům i nemocem. Sazeničku (lze také vysévat přímo na stanoviště) prostě stačí po ledových mužích vysadit na slunné (ale zvládnou i polostín) místo a podle potřeby zalévat. Můžete je též pěstovat na chalupě či na chatě, při dobré volbě stanoviště pěkně porostou i bez pravidelné zálivky.
![]() |
Naše letošní záhony dýní někdy uprostřed léta (pak se rozrostly tak, že se okolem téměř nedalo projít). Slunce tam jde trochu déle než půlku dne. |
Za druhé, jsou velmi vítaným přínosem každému, kdo dbá na lokánost a sezónnost svého jídelníčku. Tykve se sklízejí na podzim (cukety a patizony již během léta), řada z odrůd se vyznačuje několikaměsíční až dokonce roční skladovatelností. Samozřejmě za určitých podmínek, ale ty by měly být snadno dosažitelné v téměř každé domácnosti - dýně skladujeme v suchu a teplotách okolo 20 °C. Pokud si je doma pěkně naaranžujete, potěší navíc i jako krásná dekorace (hlavně ty oranžové nám, kterým v zimě chybí slunce, dodají dobrou náladu), kterou navíc, popadne-li vás chuť snadno přetvoříte do božské many. :-)
Díky snadné skladovatelnosti tak tykve poskytují během podzimních a zimních (až jarních) měsíců zdroj čerstvé voňavé zeleniny, která navíc obsahuje důležité minerální látky a vitamíny (železo, hořčík, draslík, sodík), jinak obsahují okolo 90 % vody.
![]() |
V zimě dýně opravdu potěší čerstvostí a vůní... (1) |
Za třetí, tykve se vyskytují v tak obrovské variabilnosti o tolika různých chutích, vůních a konzistencích, že každému, kdo se je naučí připravovat, poskytnou bohaté možnosti k realizaci jeho kulinářské kreativity. :-)
![]() |
Pro jedlíky je důležitých 5 druhů dýní, každá z nichž zahrnuje desítky různých odrůd. O tom však ale zase příště... :) (2) |
Zdroje:
(1) www.healthygreenkitchen.com
(2) www.itssoverycheri.com
Žádné komentáře:
Okomentovat